Τα Μονοπάτια της Τήνου

Μέσα από ένα πεζοπορικό δίκτυο που ξεπερνά τα 150 χιλιόμετρα, θα ανακαλύψετε ένα αυθεντικό,
ανεξερεύνητο νησί των Κυκλάδων, φιλόξενο και εντυπωσιακό όλες τις εποχές του χρόνου!

Η Τήνος

Η Τήνος βρέχεται από τα νερά του Αιγαίου πελάγους. Έκρυβε για πολλά χρόνια τα μυστικά της, τα οποία την κάνουν μοναδική σε όλο το σύμπλεγμα των Κυκλάδων. Το Tinos Trails, αναδεικνύοντας τα παλιά μονοπάτια, έκανε προσιτά μέσω της πεζοπορίας όλα τα μυστικά του νησιού: την εντυπωσιακή γεωλογία, το μοναδικό σύμπλεγμα των παραδοσιακών χωριών, τα ξακουστά λατομεία μαρμάρου, τη βραβευμένη γαστρονομία και βεβαίως τα ίδια τα μονοπάτια και τις πεζούλες χάρη στα οποία η Τήνος έχει εύλογα χαρακτηριστεί ως «το χειροποίητο νησί»!

Πρακτικές Πληροφορίες

Το Τinos Trails είναι το επίσημο δίκτυο πεζοπορικών μονοπατιών της Τήνου, το οποίο δημιουργήθηκε, συντηρείται και προβάλλεται από το Δήμο Τήνου.

Η Τήνος είναι προσβάσιμη καθημερινά δια θαλάσσης από τα λιμάνια της Ραφήνας και του Πειραιά. Το ταξίδι διαρκεί περίπου 3-4 ώρες. Συνδέεται επίσης με τα νησιά της Άνδρου, της Μυκόνου, της Νάξου και της Σύρου. Για δρομολόγια μπορείτε να πατήσετε τον παρακάτω σύνδεσμο: http://www.openseas.gr/openseas/el/

Για να μετακινηθείτε στο νησί της Τήνου έχετε όλες τις επιλογές. Εϊτε να έρθετε με δικό σας όχημα, είτε να ενοικιάστε κάποιο όχημα στην Τήνο, είτε να μετακινηθείτε με το δίκτυο των λεωφορείων (ΚΤΕΛ) είτε με Ταξί. Για τα δρομολόγια των λεωφορείων (ΚΤΕΛ) μπορείτε να επισκεφθείτε τον παρακάτω σύνδεσμο: http://www.kteltinou.gr/index.php/schedule

Ταξί:

ΡΑΔΙΟ ΤΑΞΙ ΤΗΝΟΥ

22830 22470 και 22830 29000

ΡΑΔΙΟ ΤΑΞΙ ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΗΝΟΥ

22830 26000

Δήμος Τήνου (+30) 22833 60100

Ιατρικό κέντρο: (+30) 22830 23784

Αστυνομία: (+30)  22830 22100 εναλλακτικά καλείτε το «100»

Λιμεναρχείο: (+30) 22830 22220

Στην Τήνο μπορείτε να περπατήσετε όλο το χρόνο. Η άνοιξη και το φθινόπωρο θεωρούνται ως οι καλύτερες εποχές χάρη στις ήπιες θερμοκρασίες και την πολύχρωμη φύση. Η πεζοπορία είναι επίσης εφικτή το χειμώνα, αλλά η πιθανότητα βροχής είναι μεγαλύτερη. Το χειμώνα ο αέρας μπορεί να φυσάει δυνατά και να είναι παγωμένος. Το καλοκαίρι (Ιούλιος, Αύγουστος) κάνει πολλή ζέστη για περπάτημα. Παρόλα αυτά, εάν το επιχειρήσετε, αποφύγετε τις ώρες μεταξύ 12 και 4μμ.

Μπότες πεζοπορίας, καπέλο, αντηλιακό, μακρύ παντελόνι και μπατόν θεωρούνται απαραίτητα. Προτείνουμε επίσης να μην περπατάτε ποτέ μόνοι και να έχετε πάντοτε μαζί σας ένα σετ πρώτων βοηθειών. Ένας φακός και ένα καλά φορτισμένο κινητό τηλέφωνο θα σας φανούν χρήσιμα σε δύσκολες καταστάσεις.

Στην Τήνο θα βρείτε σε πολλά σημεία καλούς πεζοπορικούς χάρτες που δείχνουν με ακρίβεια όλα τα μονοπάτια του νησιού.

Πάρτε μόνο αναμνήσεις, αφήστε μόνο αποτυπώματα. Καθώς τα μυρμήγκια και τα μέλη του ζωικού βασιλείου δεν έχουν ακόμη ανακαλύψει τον τρόπο να διασπούν το πλαστικό, σας παρακαλούμε να μην αφήνετε σκουπίδια στα μονοπάτια ή γύρω από αυτά. Στους οικισμούς υπάρχουν κάδοι!

-Εάν κρυώνετε μην ανάψετε φωτιά! Προσπαθήστε να ζεσταθείτε απλά περπατώντας πιο γρήγορα!

-Το κάπνισμα κατά τη διάρκεια πεζοπορίας δεν θα βοηθήσει ούτε εσάς ούτε και τον κίνδυνο πυρκαϊάς!

-Οι ντόπιοι δεν είναι τουριστική ατραξιόν! Εάν θέλετε να τους φωτογραφίσετε ζητήστε το ευγενικά! Ειδικά στην Τήνο, είναι σίγουρο πως θα χαμογελάσουν!

-Εάν συναντήσετε κάποια πόρτα που να κόβει το μονοπάτι, περάστε ελεύθερα. Αφήστε την όπως τη βρήκατε, είτε ανοικτή είτε κλειστή.

-Παρακαλούμε να περπατάτε μόνο σε μονοπάτια. Κάποιος λόγος πρέπει να υπάρχει που για τόσους αιώνες οι άνθρωποι επέλεξαν να περπατούν σε αυτά και όχι αλλού!

Προσοχή: Περπατάτε προσεχτικά! Περπατάτε με δική σας ευθύνη!